Skip directly to content

Information om meningokokker

Meningococcus Neisseria meningitidis er en bakterie, som i værste fald kan forårsage meningitis eller sepsis (blodforgiftning). Sepsis kan opstå når bakterier kommer over i blodet og kan føre til kredsløb - og organpåvirkning. Sepsis er en alvorlig tilstand. Meningokokker findes i svælget hos mennesker og det anslås, at 10% af befolkningen har bakterien uden at være syge. Sygdomme forårsaget af meningokokker er meget sjældne; i 2017 blev der for eksempel kun rapporteret 39 tilfælde i Danmark.

Hvis du oplever symptomer eller har mistanke om meningokoksygdom, skal du straks kontakte lægen.

Meningokokker kan forårsage infektion i alle aldersgrupper, men sygdomstallet er højest hos mindre børn og unge voksne. Ligesom mange andre bakterier overføres meningokokker via dråber fra person til person (f.eks. når man pudser næse eller nyser). Nærkontakt, for eksempel når man bor i det samme hus, deler spiseudstyr eller kysser, er nødvendig for at overføre sygdommen. Meningokokbakterien dør hurtigt uden for kroppen.

Der er flere forskellige grupper af meningokokbakterier kaldet serogrupper. Serogrupperne A, B, C, W135 og Y er de væsentligste årsager til meningokoksygdom.

Sygdomsformer

Somme tider kan meningokokbakterier trænge ind i kroppen via slimhinderne og forårsage infektion. Dette kaldes invasiv meningokoksygdom. Sygdomme forårsaget af meningokokker er uforudsigelige og hurtigt fremadskridende og kan være livstruende. Meningitis er mere almindelig end sepsis. Man kan have sepsis og meningitis samtidigt. Dødelighedsprocenten for meningitis er omkring 10 procent og helt op til 40 procent for sepsis.

Hvis du oplever symptomer eller har mistanke om meningokoksygdom, skal du straks kontakte lægen.

Meningitis

Ved meningitis forårsager meningokokbakterier betændelse i hinderne, som beskytter hjernen og rygmarven.

Symptomer og behandling

Sygdommen starter ofte med vage symptomer. Almindelige symptomer kan være høj feber, hovedpine, opkast samt forvirring. Patienten kan også opleve lysoverfølsomhed samt nakkestivhed. Alarmsymptomer er døsighed, røde pletter (punktformede blodudtrædninger) forårsaget af bristede blodkar under huden, såkaldte petekkier, samt kramper.

Hvis du oplever symptomer eller har mistanke om meningokoksygdom, skal du straks kontakte lægen.

Diagnosticering af meningitis udføres ved at undersøge rygmarvsvæsken. Behandling af meningitis forårsaget af meningokokbakterier omfatter altid behandling med antibiotika og om nødvendigt reduktion af det intrakranielle tryk. Behandling med antibiotika skal begynde straks, når man får mistanke om sygdommen.

Sepsis (blodforgiftning på grund af meningokokbakterier i blodet)

Ved meningokoksepsis spreder meningokokbakterierne, som er trængt ind i blodbanen, sig i hele kroppen og medfører betændelse i mange organer og legemsdele.

Symptomer og behandling

Tidlige tegn på sepsis (blodforgiftning) forårsaget af meningokokker kan omfatte muskel- og ledsmerter i lemmerne, kolde hænder og fødder og rystelser. Huden kan være skjoldet, og patienten kan have feber og kaste op. Typiske symptomer på sepsis er hurtig puls (over 90/min.), høj feber eller en temperatur, der er lavere end normalt (under 36 grader), utilpashed og hurtig vejrtrækning. Patienter med sepsis behandles på intensivafdelingen. Der indgives straks antibiotika intravenøst.

Glastest for at undersøge for hæmoragisk udslæt

Et typisk symptom på meningokoksepsis er et udslæt dannet af røde pletter (petekkier), som kaldes hæmoragisk udslæt. Det skyldes, at meningokokbakterierne, som er trængt ind i blodbanen, formerer sig og frigiver toksiner (giftstoffer). Toksinerne nedbryder væggene i blodkarrene og medfører blødning under huden. Man kan benytte en simpel glastest for at teste, om et udslæt er et hæmoragisk udslæt. Glastesten udføres ved at trykke et glas mod området med udslættet. Hvis udslættet ikke blegner eller forsvinder, er der sandsynlighed for, at det drejer sig om et hæmoragisk udslæt forårsaget af meningokokker.

Bemærk! Hvis udslættet er “friskt”, dvs. er opstået for nylig, kan det blegne under tryk, så det kan være nødvendigt at udføre glastesten flere gange.

Hvis du oplever symptomer eller har mistanke om meningokoksygdom, skal du straks kontakte lægen.

Meningitis
Tidlige symptomer:
Opkastning
Hovedpine
Nakkestivhed
Lysfølsomhed
Forvirring, tågesnak
Alarmerende symptomer
Udslæt
Døsighed, svær at vække
Kramper (anfald)
Sepsis
Tidlige symptomer:
Feber og opkastning
Ledsmerter og/eller muskelsmerter
Kolde fødder og hænder, kulderystelser
Bleg eller blålig hud
Hurtig eller besværet vejrtrækning. Høj puls.
Alarmerende symptomer
Søvnighed, desorientering, svær at vække
Udslæt
Forvirring, tågesnak

Hvordan overføres meningokokker?

Ligesom mange andre bakterier overføres meningokokker via dråber fra person til person. Nærkontakt, for eksempel når man bor i det samme hus, deler spiseudstyr eller kysser, er nødvendig for at overføre sygdommen. Sygdommen kan også overføres ved at drikke af den samme flaske eller dele en cigaret. Meningokokbakterien dør hurtigt uden for kroppen.

Ca. 25% af alle teenagere er bærere uden at være syge, hvilket betyder, at det er muligt at komme i kontakt med meningokokker i familie- eller vennegrupper.

Behandling af nære kontakter

Nære kontakter til patienter med mistænkt eller påvist meningokoksygdom tilbydes forebyggende behandling med antibiotika og eventuel vaccination.

Nære kontakter er personer, der har sovet under samme tag som patienten inden for 10 dage før sygdomsdebut eller er "kyssekæreste" med patienten.

Hvem der tilbydes forebyggende behandling, afgøres af embedslægen, som også kan vælge at udvide personkredsen efter en konkret vurdering.

Komplikationer ved sygdommen

Invasiv meningokoksygdom er en sjælden men alvorlig sygdom. Op til 10% af patienterne, der får invasiv meningokoksygdom dør og op til 20% får varige mén, såsom syns - eller hørenedsættelse, amputationer, mentale eller motoriske handicaps.

Hvis du oplever symptomer eller har mistanke om meningokoksygdom, skal du straks kontakte lægen.