Skip directly to content

Hvem er i risikogruppen?

Enhver kan få en meningokokinfektion. Sygdomstallet er dog højest hos mindre børn og unge voksne. Hos børn er sygdommen mest almindelig blandt meget unge børn fra 0 til 4 år. Desuden ser man et peak blandt unge fra 15 til 24 år.

Læs mere om i hvilke situationer, du kan være i øget risiko. Du kan også se, i hvilke lande der er øget risiko for meningokoksygdom samt et link til anbefalinger for rejsevaccination fra Statens Serum Institut.

Faktorer, der øger risikoen for meningokokinfektion

I den tidlige voksenalder øges mængden af sociale kontakter. Meningokoksygdom spredes via nærkontakt, så når man tilbringer tid i store grupper af mennesker, øges risikoen for infektion. Blot det at drikke af den samme flaske eller det samme glas, kysse eller dele en ske kan øge risikoen for infektion. Bakterien dør hurtigt uden for kroppen.

Du kan tale med din læge eller apoteket om mulig forebyggelse.

Rejser

Rejsende skal afhængigt af rejsemål tage forholdsregler mod invasiv meningokoksygdom. Foruden normal forsigtighed og god hygiejne bør rejsende overveje vaccination mod invasiv meningokoksygdom. 

Almindelige turister har normalt ikke brug for meningokokvaccination. For udvekslingsstudenter, som rejser til USA for eksempel, kan vaccination imidlertid være en betingelse for at kunne gå i skole. Saudi-Arabien kræver, at pilgrimme har bevis for tetravalent meningokokvaccination. 

Vaccination anbefales for rejsende, som rejser til lande i perioder, hvor der er høj forekomst af meningokoksygdom. Især personer, som rejser til det afrikanske meningitisbælte, bør overveje vaccination. Du kan se mere om anbefalingerne på hjemmesiden fra Statens Serum Institut: https://rejse.ssi.dk/

Det er også værd at bemærke, at det i visse områder kan være meget vanskeligt at opnå rettidig og nøjagtig diagnose og behandling.

custom map


Global fordeling af serogrupper

  •  Global serogruppe fordeling (%)
 
 
 
 
USA
(2013)
 
 
 
 
 
Canada
(2011)
 
 
 
 
Latin Amerika
og Caribien (2010) 
 
 
 
 
 
Sydafrika
(2014)
 
 
 
Afrika – meningitis zone (2014)
 
 
 
 
 
Europa
(2012)
 
 
 
 
Rusland
(2014)
 
 
 
 
 
Saudi -Arabien
(2002–2012)
 
 
 
 
Kina
(2010)
 
 
 
 
 
Australien
(2013)

Amerikka

0.1–1.6
(30*, Uruguay)

 

Eurooppa

0.17–2.2
(14.3*, Irlanti)

 

Meningiittivyöhyke

 

Afrikka

0.8–267

 

Kaakkois-Aasia

 

Läntinen Tyynen meren alue

0.2–1.4
(7.9*, Australia)

 
Estimater for global fordeling af serogrupper er baseret på sygdomsovervågning, aktiv og passiv opfølgning, sentinelovervågning og laboratorieopfølgning (2002-2014), hvilket resulterer i individuelle rapporter, som gør det vanskeligt at sammenligne mellem lande.

Oversigten er udarbejdet af Pfizer baseret på overstående data.

  • A
  • B
  • C
  • W 135
  • Y
  • Ukendt (eller uspecificeret og / eller anden serogruppe end A,B,C, W135 eller Y)
Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkustavan kannattaa harkita rokottautumista.